Sara Forsén

Att dela med sig av sin Cancer-resa är en viktig del av bearbetningen för Sara Forsén. Foto: Privat

”Jag är tacksam för att jag lever”

VIMMERBY 28 år gammal drabbades Sara Forsén av en allvarlig cancer som tvingade läkarna att operera bort bland annat hennes livmoder och äggstockar.
Idag är hon framför allt tacksam över att hon lever, men kämpar fortfarande med att acceptera situationen.

Saras historia börjar för flera år sedan, kring 2012. Hon och sambon Oskar, som numera är hennes make, ville gärna bli föräldrar. Men den efterlängtade graviditeten uteblev och de bestämde sig för att söka hjälp inom sjukvården.
Det konstaterades att hon hade endometrios, ett tillstånd som innebär att delar av livmoderslemhinnan växer utanför livmodern, men som i Saras fall också att det bildas cystor på äggstockarna.
– Jag blev opererad för det flera gånger med titthålskirurgi i både Västervik och Linköping.

I slutet av juli 2017 ville läkarna genomföra en större operation i Linköping, där man med öppen kirurgi skulle avlägsna en större cysta och max ena äggstocken.
Men den planerade operationen skulle visa sig ta en helt annan vändning. Dagen efter operationen låg Sara ensam i en sjukhussäng när läkaren kom in i rummet. Sara fick då chockbeskedet att de hade hittat flera tumörer i hennes buk och att man hade varit tvungna att göra en hysterektomi, vilket i praktiken innebär hon aldrig kan få biologiska barn.
– Just då blev jag bara helt tom, jag kunde inte ta in det. Men i efterhand har jag ju förstått att det räddade mitt liv, eftersom det var så pass allvarligt. Det man kan tycka är väl att de kunde ha väntat med informationen tills Oskar kom ett par timmar senare, man ska inte behöva vara ensam när man får ett sådant besked.
Efter några smärtsamma dagar på sjukhus kunde Sara åka hem. Men det långa såret på magen krävde omläggningar, ibland flera gånger varje dag, och det blev också infekterat.
Ett par veckor efter operationen kom provsvaren från tumörerna som bekräftade att det var cancer. Även om alla tumörer hade opererats bort ville man ge Sara cytostatika för säkerhets skull. Så nu började en ny resa med cellgiftsbehandling i Västervik var tredje vecka i sex omgångar.
– Jag mådde riktigt dåligt veckan efter varje cellgiftsbehandling, fick värk i skelettet och en extrem trötthet.
Tack vare att hon hade på sig en ismössa under behandlingarna fick hon behålla det mesta av håret på huvudet. Men allt annat hår på kroppen – till och med ögonfransarna – ramlade av.

När behandlingen var klar började också allt komma ifatt Sara rent mentalt. En del av bearbetningen har varit att sätta ord på det hon varit med om. Dels genom att dela med sig på sociala medier, dels genom att börja skriva en bok.
– Jag har ju varit väldigt öppen med det som hänt mig, och flera som läste mina inlägg på sociala medier sa ”du borde ju skriva en bok.”
Boken är fortfarande i sin början. Men Sara hoppas att någon gång kunna ge ut den.
– För mig känns det viktigt att folk först och främst i min närhet förstår vad jag har varit med om, allt det där man aldrig pratar om högt. Det är både skönt och jobbigt att gå igenom allt igen med skrivandet, men något jag insett är att allt som spelar roll i svåra tider är stödet från familj och vänner.

”… något jag insett är att allt som spelar roll i svåra tider är stödet från familj och vänner.”

Idag mår Sara ganska bra. Hon åker på regelbundna kontroller och hittills har allt sett bra ut. Hon har även nära kontakt med sin kurator som varit med från början och som hjälper henne bearbeta allt. Hon har stegvis kunnat återgå till jobbet som undersköterska och nu börjar hon sakta kunna blicka framåt.
Men rent känslomässigt är det fortfarande mycket kvar att bearbeta.
Hur tänker du inför framtiden?
– Än så länge tittar jag nog tyvärr mest bakåt, jag har inte bearbetat färdigt allt än, och inte heller riktigt accepterat det som har hänt. Det är mycket jag förträngt. Så fort jag tittar ner på magen blir jag påmind. Men självklart går tankarna även framåt och vi vill ju fortfarande ha barn.

Eva Harrysson
eva.harrysson@ostmedia.se