Ingela Nilsson Nachtweij känner en stark samhörighet med Astrid Lindgren. I sommar leder Ingela historiska vandringar i Vimmerby, som anknyter till Astrids författarskap. Foto: Eva Harrysson

Trädgårdsarbetet har blivit terapi för mig

Från den politiska hetluften till ett stilla trädgårdsliv. Tillvaron har tagit en ordentlig vändning för Ingela Nilsson Nachtweij, som efter all turbulens nu försöker finna ro i att odla.

VIMMERBY Ingen har väl missat medierapporteringen i höstas om arbetsmiljön i stadshuset som efter hand mynnade ut i en omfattande politisk kris. Mitt i stormens öga stod dåvarande kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Ingela Nilsson Nachtweij, som till slut tvingades att avgå.
Nu, ungefär åtta månader senare, lever Ingela ett lite mer tillbakadraget liv. Hon är tillbaka på sitt gamla arbete som lärare på naturbruksgymnasiet i Gamleby. Samtidigt satsar hon på eget företag inom trädgård och kommer dessutom att hålla i historiska vandringar i Vimmerby i sommar.

Det är med andra ord inte någon nedbruten person Magasinet träffar en solig dag i början av juni.
– Det har tagit hårt på mig, det ska jag inte sticka under stol med. Men idag mår jag bra och jag känner mig stark. Tack vare stödet från min familj och goda vänner är jag inte knäckt, däremot har jag fått många lärdomar, säger hon. Jag sörjer varje dag att jag tvingades lämna mitt uppdrag, jag beklagar verkligen att jag inte fick chansen att göra mer i politiken.
En stor del av sin tid ägnar hon numera åt sin favorithobby – trädgårdsarbete. Delvis i företagsform men även i hennes egen trädgård där det växer och frodas. Ett litet växthus har nyligen rests upp av några gamla fönster, en bit bort pickar hönsen i hönsgården. I trädgårdslandet med en kratta eller vattenkanna i handen skingras tankarna lättare.
– Ja, det här blir nog en slags terapi för mig, säger Ingela.

En av sakerna som sedan länge hade funnits på hennes bucket-list var att jobba som trädgårdsmästare. Nu under våren har hon kunnat göra verklighet av de tankarna genom att starta företaget Vimmerbytakter AB Trädgårdstjänster.
– I nuläget har jag en fast kund där jag sköter om en trädgård. Jag tar också lite uppdrag åt ett företag. Trädgårdsarbete är jättehärligt, jag blir lycklig av det. 

Vad är det som är så roligt med trädgårdsarbete?
– Just det att kunna skörda sina egna färska råvaror och använda i matlagningen. Det här med blommor är inte min grej, det ska hellre vara ätbart. Just nu odlar jag tomater, gurka, chili och sparris.
Hur ser de på den närmaste framtiden?
– Just nu ser jag bara fram emot sommaren och lägger mitt fokus på att utveckla mitt entreprenörskap i kombination med läraryrket.

 

Eva Harrysson
eva.harrysson@ostmedia.se

LÄS ARTIKELN I SIN HELHET HÄR!

”Det här med blommor är inte min grej, det ska hellre vara ätbart. Just nu odlar jag tomater, gurka, chili och sparris.”

Att så och skörda fungerar som medicin för Ingela som gärna påtar hemma i trädgården men också erbjuder trädgårdstjänster genom sitt företag.